Η πινακοθήκη

Συλλογή ΣΚΕΤΒΕ

Πινακοθήκη
Η πινακοθήκη του ΣΚΕΤΒΕ συστάθηκε το 2012 έχοντας μόνιμη έδρα στην ”Στέγη του ΣΚΕΤΒΕ”, Φλέμιγκ 10, στη Θεσσαλονίκη. Αποτελείται από Ζωγραφικά, Χαρακτικά, Γλυπτά και έργα Βιντεο-τέχνης των μελών του συλλόγου αλλά και άλλων καλλιτεχνών της Ελλάδος και του εξωτερικού. Στην διάρκεια των ετών που πέρασαν, συλλέχθηκαν έργα διαφόρων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στα καλλιτεχνικά προγράμματα και εργαστήρια του συλλόγου όπως, στο 1ο και 2ο συμπόσιο Χαρακτικής το 2012 και 2013, στην Mail art 2010, στις εκθέσεις Μινιατούρας κ.α. Ατομικές επίσης προσφορές έργων μελών μας την αποτελούν προκειμένου η πινακοθήκη να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς της ιστορίας του συλλόγου και να γίνει ένας ευρύτερος πυρήνας τεχνών στο χώρο της Βόρειας Ελλάδος. Μέχρι σήμερα 141 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν δωρίσει τα έργα τους, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχει στην κατοχή της περί τα 214 έργα. Η πινακοθήκη συνεχίζει να μεγαλώνει με νέα έργα, νέων μελών και συμμετεχόντων καλλιτεχνών, με εργα δημιουργημένα μέσα στα εργαστήρια, τα οποία εδώ και τρία χρόνια συνεχίζουν τις δράσεις τους. Εκτός απο την κύρια συλλογή, ο ΣΚΕΤΒΕ έχει στην κατοχή του μια σειρά έργων, χαρακτικών και ζωγραφικών, ως δωρεές οι οποίες στηρίζουν οικονομικά τον σύλλογο με την πώλησή τους. Σε αυτή ανήκουν και τα κατά σειρά χαρακτικά που έχουν τυπωθεί για να συνοδεύουν το περιοδικό Τέχνης του συλλόγου ”Τέχνης Ίχνη” που εκδίδεται σε εξάμηνη βάση.

Η Πινακοθήκη μας λειτουργεί σε δύο βάσεις:

Η μόνιμη συλλογή λειτουργεί ως η εικονογράφηση της ιστορίας του συλλόγου μας, καταγράφοντας συνεχώς τα περάσματα σημαντικών καλλιτεχνών, μελών που έχουν φύγει από τη ζωή ή που πέρασαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συλλόγου μέσα από τις εφαρμοσμένες δράσεις του. Σε αυτήν υπάρχουν έργα των Ν. Σαχίνη, Β. Ρογκότη, Μαρία Πασσαλή, Κ. Λούστα, αλλά και Φώνη Ζογλοπίτη,, Ξ. Σαχίνη, Γ. Τσακίρη, Ρένα Ανούση – Ηλία κ.α. Μέσα στο σχεδιασμό των επόμενων ετών της λειτουργίας της είναι να εκτεθεί αυτό του μέρος σε περιοδικές εκθέσεις, εντός και εκτός πόλης με σκοπό την χαρτογράφηση του συλλόγου στον χώρο των εικαστικών τεχνών του τόπου, αλλά και να γίνει ο πόλος έλξης ενός ευρύτερου, φιλότεχνου κοινού που θα ενημερώνεται καλλιτεχνικά για την ιστορία του. Ήδη στην Στέγη εκτίθεται μόνιμα μέρος της συλλογής.

Η κινητή συλλογή εξυπηρετεί την άμεση διάθεση καλλιτεχνικών έργων στο φιλότεχνο κοινό, σε τακτές περιόδους, στα Bazaars και στις άλλες δραστηριότητες του συλλόγου . Η διακίνηση των έργων αυτών αποτελεί έναν σημαντικό πόρο, αλλά και μια ζωντανή ενεργή παρουσία του καλλιτεχνικού δυναμικού του συλλόγου μας στην πόλη. Η ύπαρξη της Στέγης τεχνών ΣΚΕΤΒΕ είναι καθοριστική αφού ο χώρος της λειτουργεί και για τις δύο περιπτώσεις ως το εκθετήριο στο οποίο το φιλότεχνο κοινό μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως η πινακοθήκη ΣΚΕΤΒΕ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Μετά από λίγο καιρό, όταν φτάσει σε ένα ικανό προς έκθεση, αριθμό έργων θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε κάθε πιθανή συνεργασία με φορείς όπως πινακοθήκες, Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα της χώρας αλλά και του εξωτερικού, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο το πνεύμα ενός αξιόλογου και ζωντανού πολιτιστικά συλλόγου. Ενός συλλόγου που μετρά το παρελθόν του από το 1983 και εξακολουθεί να κοιτά επλιδοφόρα το μέλλον του.

Ιωάννα Ασσάνη
εικαστικός, Γραμματέας ΣΚΕΤΒΕ Θες/νικη 2-8-2014